Skip to content
 

Проверка на електрическата схема

Проверка на електрическата схема

 

 

 

 

 

 

 

След като сме начертали електрическата схема или имаме проект съдържащ повече от една схема в “Altium Designer“ можем лесно да проверим  за допуснати грешки при свързването. Една от най-често срещаните грешки, която трудно можем да открием е несвързани пинове.

Проверката на електрическата схема се извършва чрез компилиране на проекта или само дадена схема от него. В програмата компилатора работи така, както е настроен по стандартните настройки. В такъв случай често се слува да не ни покаже несвързани елементи или пинове на някой от компонентите. За да намерим подобни грешки много лесно можем да конфигурираме компилатора да проверява така, както желаем. Това се извършва от проектните параметри, които може да видим от: “Project > Project Options…” .

 

След това се появява диалогов прозорец от където можем да настройваме параметрите на проекта. За проверка и настройка на компилатора се ползват първите два  „Error Reporting“ и „Connection Matrix“, точно от втория  можем да настроим така свързващата матрица, че да провери за несвързани компоненти или други електрически параметри.

 

Project Option

 

Connection Matrix

Ето и една малка демонстрация:

На екрана се вижда че няма връзка между диода и резистора(Фигура 1), но при компилация със стандартните настройки не се получава съобщение за някакви грешки или несвързани компоненти. Промяната на параметрите ще направим от „Connection Matrix“(Фигура 2) , като трябва да промени първата колона на матрицата „Unconnected“. След като сме направили промените, натискаме „OK“ и прекомпилираме наново, като вече излиза съобщение за грешки, както и несвързаните пинове са маркирани с червена вълнообразна линия(Фигура 3). От менюто „Project Options“ може да направите и други настройки за вашия проект.

ВАЖНО!!! Настройките които направите  ще бъдат локални само за конкретния проект.

 

Фигура 1

 

Фигура 2

 

фигура 3

 

За допълнителни въпроси  може да се свържете с нас или да ни пишете.

Тел:            02 983 30 01; 02  983 29 72

Mobile:      089 574 22 68, 088 826 97 77

e-mail:alex@cadpoints.com; office@cadpointbg.com

Web:      www.cadpoints.com

блог Altium: http://ad.cadpoints.com

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


- 2 = три

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>