Skip to content
 

Update 17 – Via Stitching (Altium Video)

Основните допълнения в ъпдейт 17 са:

Via Stitching 

От голямо значение за RF и високочестотните дизайни е поставянето на отвори между еднаквите сигнали на различни слоеве. Тези отвори допринасят за още по-малкото съпротивление на пистите и намаляват утечния ток. Използването на такива отвори намалява и електромагнитните смущения.

Via Stitching работи като приложение в PCB редактора на Altium като използва алгоритъм за разпознаване на всички метализирани повърхности към даден сигнал. Когато приложението открие метални повърхности, разположени една под друга, от един сигнал, ги обединява чрез отвори, предварително определени по параметри и начин на разполагане.

Приложението Via Stitching се стартира от менюто Tools -> Via Stitching -> Auto Stitch Net…. На фиг. 1 е даден прозорецът за определяне параметрите на отворите, начинът им на разполагане и избор на сигнал.

Фиг.1. Прозорец на приложението Via Stitching

Горе в ляво се избира сигналът и разстоянието, през което да се поставят отворите (Grid), също и дали да са в прави редове или където има място. Отдолу се избира разстояние между отворите и другите обекти. В дясната половина на прозореца се избират параметрите на самите отвори, дали да са с еднаква метализация през всички слоеве (Simple), с различна за вътрешните слоеве (Top-Middle-Bottom) или с други предпочитания (Full Stack). Възможните сигнални слоеве се визуализират в зависимост от дефинираните слоеве в Layer Stack Manager. За премахването на тази група отвори се използва менюто Tools -> Via Stitching -> Remove Via Stitching Group. За дефиниране на правила или глобално редактиране на тези отвори може да се използва заявката IsStitchingVia.

Екипът на Altium е направил и клип, показващ използването на тези отвори – video.

Подобрения в експорта към Ansoft симулационната система

Още в ъпдейт 16 бяха започнати подобренията при експортирането към Ansoft симулатора. В този ъпдейт са поправени различията, които възникваха при експорт в имперична и в метрична система, освен това са увеличени и данните, които се прехвърлят между двете системи.

Подобрения по системата за ъпдейти

Системата за ъпдейта на продукта Altium Designer сега е сравнително по-стабилна и бърза. Подготовката на Patch Process вече ще се извършва докато новите ъпдейти се записват. Освен това вече ще имате възможност да изберете дали да запишете целия ъпдейт (full download)  или да ъпдейтнете чрез използване на Patch. Ще забележите тези новости при следващия ъпдейт.

Текстът в схемния редактор покрива другите обекти

Съобщението за бъг в BugCrunch системата “Junction” over the “Text Frame” получи голяма подкрепа от потребителите на Altium. В този ъпдейт описаният бъг е поправен и текстът вече е на преден план както при визуализиране така и при принтиране на схемната страница.

Общо 5 репорта от BugCrunch са включени в този ъпдейт, както и други подобрения. Пълния списък на направените промени можете да намерите тук.

Списък на всички ъпдейти за версия 10 до сега – Releases.

Този ъпдейт засяга следните 8 модула:

  1. System Component category: Altium Designer Base, Altium Designer Installation System, PCB System, Schematic System
  2. Importers and Exporters: Exporter – Ansoft, Importer – PADS
  3. Output Generators: Output – Gerber, Printer – PCB

Размера на ъпдейта е приблизително 10MB. Инсталацията на ъпдейта ще промени ревизията на 10.972.23595.

В сайта AltiumLive вече е налична инсталацията на най-новата ревизия- Altium Installer/Uninstaller.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


осем + 6 =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>