Skip to content
 

Pin Swapping

 

Оптимизирайте опроводяването с опцията Pin/Part Swapping в Altium Designer 10.  В сложните дизайни с много слоеве на платката и BGA компоненти с голям брой пинове, подобно  оптимизиране няма да е излишно. За да могат да се разменят  пинове в даден компонент, той трябва да се конфигурира за подобна размяна, като пиновете, които са взаимно-заменяеми са от една и съща пин-група. 

По-долу е даден пример на размяна на пиновете от един порт на  микроконтролер.

 

Фиг.1.

На фиг. 1. е първоначалната номерация на порт В на микроконтролера. За да се конфигурират пиновете като разменяеми се използва менюто Tools->Configure pin swapping. 

 

 

Фиг.2.

Излиза списък с всички елементи в схемата (фиг.2.), маркира се  микроконтролера и се избира долу в ляво Configure Component. 

На всички пинове от порт В се задава пин-група LED (фиг.3.) и се дава ОК. След това като се върнем в предния прозорец, с десен  бутон върху елемента избираме Enable Pin Swapping for Selected Components. Това са всички настройки в схемния  редактор. В PCB редактора разрешаваме размяната на пинове на съответния компонент като влезем в менюто на самия компонент или чрез PCB Inspector от Enable Pin Swapping.

 

Фиг.3.

След това Tools->Pin/Part Swapping->Interactive Pin/Net  Swapping. На екрана се осветяват всички пинове, за които е  разрешен Pin Swapping, а другите обекти са маскирани. Чрез последователно посочване на два пина, можете да ги  размените. 

Друга функция, още по-подходяща за оптимизация е Automatic Net/Pin Optimizer в същото меню.

 

Фиг.4.

При тази функция програмата сама пресмята най-краткия път  за опроводяване и най-малкия брой преплитания и прави най-подходящата размяна на пинове. След което дава отчет за оптимизацията (фиг.4.) Тук програмата показва общата дължина и брой преплитания на всички сигнали, не само на тези с разрешен Pin Swapping.
 

Фиг.5.

След оптимизацията в платката, връщаме промените в схемата с Design->Update Schematics in… 

Забелязваме следната промяна в порта (фиг.5.)

 

Фиг.6. Явно редактора не харесва формат Италик и малки букви :)

Проверяваме менюто Project->Project Options->Tab Options->Allow Pin-Swapping Using These Methods. 

Ако и двете опции, отнасящите се за Pin-Swapping са избрани, винаги ще се изпълнява Changing Schematic Pins. Нека изберем само Adding/Removing Net Labels и отново повторим подобна операция с размяна на пинове на порт В. За целта преди това трябва да имаме етикети към пиновете от  микроконтролера и към изходните портове.

Размяната в схемата този път ще се отбележи по следния начин (Фиг.6.)

 

Клипче за гореописания Pin Swapping

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


1 + осем =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>