Skip to content
 

Бързи клавиши и персонализация на лентата с менюта

Customizing tools and menus in AltiumПерсонализацията, настройките по вкус на потребителя и гъвкавостта са едни от основните предимства на Altium Designer.

Основните бързи клавиши без никаква предварителна настройка в който и да е редактор са комбинациите от подчертаните букви в менютата. За да присвоим дадена функция към клавиш или клавишна комбинация се отива на даденото меню и с натиснат бутон Ctrl се клика върху желаната функция.

Отваря се прозорец за персонализация на функцията – фиг. 1.

Ctrl + click on function - customizing Altium toolset

Присвояване на функция към клавиш за бърз достъп

В графата Shortcuts се избира основен клавиш, ако той се използва за друга функция в текущия режим ще се появи отдолу в „Currently in use by“. Може да се избере и алтернативна клавишна комбинация.

За разместване на функциите по менюта и тулбари се избира DXP -> Customize… (в дясно). Когато е отворен този прозорец се намираме в режим Customize и всички менюта и тулбари могат да се персонализират. Местенето на функция от едно меню в друго става само чрез влачене. Ако искаме да го копираме след прихващането на функцията към курсора на мишката натискаме Ctrl и го пускаме в другото меню. По този начин съответната функция вече е на две места в основните менюта. За тулбар лентата важи същото правило. Можем да местим/копираме функции от падащия списък отгоре и да ги поставим на тулбара.  Можем да местим/копираме функции от един тулбар в друг.

За създаване на нов тулбар от DXP -> Customize… прозореца в таб Toolbars създавате нов и веднага ще забележите появата му най-отгоре на основната лента. Вече можете по гореописания метод или чрез теглене на командите директно от Customizing прозореца от таб Commands.

За създаване на падащо меню, отново в режим „Customize“ се дава десен бутон някъде в лентата с тулбари и се избира командата Insert Drop Down… Въвежда се име и картинка или бутон за прикачане на падащото меню към курсора на мишката по желание. След въвеждането падащото меню се появява на основната лента с менюта. Отново с влачене към него могат да се добавят команди, скриптове, компоненти от библиотеките и те се подреждат надолу в менюто. Самото меню може да се премести в тулбар при желание. На фиг. 2 е дадено примерно падащо меню (Proba) в нов тулбар, направен в PCB редактора.

Creating new toolbar and drop down menu in Altium Designer

Създаване на нов тулбар и падащо меню

Ето и едно клипче на Altium по темата: Customizing Altium

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


+ 2 = шест

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>