Skip to content
 

Ръчно уеднаквяване дължината на група писти (+клип) – Interactive Length Tuning

interactive lenth tuning in Altium PCB EditorУеднаквяването на дължините на пистите най-често се използва за даннови шини, при високо честотни паралелни интерфейси, където е важно сигнала да се разпространи с еднаква скорост за всички писти. Параления интерфейс, който осигурява връзката между процесор и оперативна памет има такива изисквания.

На клипа е показан пример за уеднаквяване на пистите от един порт на микроконтролера към LCD дисплея, както и на управляващите писти към дисплея. Тези писти са избрани само с цел да се демонстрира интерактивната функция.

За да използваме ръчното уеднаквяване на писти, първо пистите трябва да са от един клас, който се дефинира от Design -> Classes… След това се въвежда правило в Design Rules за съответния клас, като предварително се знае дължината на най-дългата писта от класа. В правилото се задава минимална и максимална стойност в зависимост от най-дългата писта. Тези стойности представляват допустимия толеранс за другите писти от класа.

Ръчното уеднаквяване се стартира от Tools -> Interactive Length Tuning и се посочва писта. Само чрез теглене по продължението на пистата тя се нагъва. С таб от клавиатурата се влиза в менюто на Length Tuning и се избира уеднаквяването да стане по най-дългата писта от класа, избира се също и типа на нагъването – с ъгъл, заоблено по краищата или дъга. Може да се редактира амплитудата и разстоянието между нагънатите сегменти.

Ако дадена писта е част от клас и към този клас има правило за определена дължина на пистата при стартиране на DRC ще се появи грешка, ако пистата не влиза в посочения толеранс от правилото.

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


девет * = 9

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>